Introductie     
Welkom op de website van de Verkiezing van de Gouden @penstaart. De Gouden @penstaart is een jaarlijks terugkerende prijs voor de beste kinderwebsite en cd-rom, waarvan de winnaars worden uitgekozen door een kinderjury. De verkiezing vindt plaats op basisscholen plaats en in Openbare Bibliotheken. Dit jaar kunnen naschoolse opvang organisaties ook meedoen met de Gouden @penstaart.

 
De basisschool     
De verkiezing vindt klassikaal plaats en duurt een hele dag.
's Ochtends bekijken de kinderen van groep 7 of 8 in groepjes een aantal voorgeselecteerde cd-rom's en websites. Nadat de kinderen hun 'favoriet' hebben uitgekozen, begint in de middag het spannendste deel. De groepjes maken posters, toneelstukjes, betogen en/of presentaties om de andere kinderen te informeren over hun keuze.
Aan het einde van de middag kiezen de kinderen hun top drie van websites en cd-rom's. De uitslagen van alle deelnemende scholen en bibliotheken in Nederland bepalen in totaal de landelijke winnaars van de Gouden Apenstaart.

Wat leren de kinderen van een Gouden @penstaart verkiezing? De verkiezing is een spannend evenement voor de kinderen om aan mee te doen. Maar daarnaast leren ze een aantal belangrijke sociale vaardigheden als: presenteren, overtuigen, luisteren en argumenteren. Er wordt een beroep gedaan op hun creativiteit in presenteren, toneelspel, het ontwerpen van een cd-rom verpakking, het maken van een powerpoint presentatie over 'hun' website, enzovoort. En, met de juiste begeleiding van docenten, leren kinderen kritisch te kijken naar websites en cd-roms.

Doe-het-zelf pakket     
Indien u met uw school of bibliotheek mee wilt doen met de verkiezing van de Gouden @penstaart 2004, kunt u zich hier aanmelden.

Let op: de verkiezing van de Gouden @penstaart duurt in zijn geheel een gehele dag. Wel kunt u ervoor kiezen om de verkiezingen over meerdere dagen te spreiden. Daarnaast is er nog wat voorbereiding vooraf nodig. Uiteraard moet u beschikken over voldoende computers met een internetaansluiting en cd-rom spelers. Lees vóór aanmelden het reglement en het draaiboek van een verkiezingsdag. Verder is de agenda van belang: de verkiezingsronden vinden plaats tussen 20 januari en 27 februari 2004.
De kosten van het Doe-het-zelf pakket bedragen 75 euro. Daarvoor krijgt u 7 educatieve jeugd cd-roms (winkelwaarde 15-40 euro per stuk), een lijst met voorgeselecteerde jeugdwebsites en een uitgebreide instructie. Na afloop mag de school de cd-roms houden.
De meeste bibliotheken hebben genetwerkte computers zonder cd-rom spelers. Zij kunnen ook meedoen, maar doen dan alleen de beoordeling van websites. De kosten voor deelname van een bibliotheek bedragen 15 euro.
 
 
Meld u aan!     
Een onderwijzer of bibliothecaris staat er op zo'n dag niet alleen voor. Organisaties die het 'Doe-het-zelf pakket' bestellen, krijgen 7 voorgeselecteerde jeugd cd- roms, een lijst van voorgeselecteerde jeugdwebsites en de handleiding voor ofwel scholen, danwel bibliotheken. Daarnaast is er ook een lesbrief met lessuggesties voor docenten. In de handleiding zit een voorbeeld persbericht om op te sturen naar locale pers. Dit persbericht kunt u hier ook downloaden als Word-bestand, om het zelf aan te kunnen passen. Ook de poster kunt u downloaden, aanpassen en printen. Daarmee krijgt uw verkiezing extra aandacht!
Voor de juryleden zijn er na afloop oorkondes, die met het Doe-het-zelf pakket worden worden meegestuurd. Zonodig is ook de oorkonde zelf af te drukken. Download de oorkonde via deze link (plaatje in jpg-formaat, kan met behulp van een tekstverwerkings- programma of browser worden afgedrukt).

 
Openbare bibliotheken     
Na de succesvolle proef van afgelopen jaar kunnen dit jaar alle bibliotheken meedoen met de Verkiezing van de Gouden @penstaart. Zij nodigen een groep kinderen uit om bij de bibliotheek een juryronde van de Gouden @penstaart te houden. Omdat de meeste bibliotheken geen computers met cd-rom spelers hebben, worden op de bibliotheken alleen websites beoordeeld. Voor meer informatie, mail naar apenstaart@waag.org.