De Gouden @penstaart bestaat sinds 1999 en is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij een landelijke jury van kinderen tussen 9 en 12 jaar de beste jeugdwebsite en cd-rom voor kinderen van het jaar onderscheidt met een prijs. De verkiezing van de Gouden @penstaart wordt georganiseerd door Waag Society in samenwerking met Stichting Lezen, ProBiblio en de Provinciale Bibliotheekcentrale Noord- Brabant.
 
Doel     
Doel van de verkiezing van de Gouden @penstaart is dat kinderen zich bewust worden van hun eigen criteria in de beoordeling van nieuwe media- producties. Hierdoor draagt de verkiezing van de Gouden @penstaart bij aan leesbevordering op gebied van nieuwe media. Kinderen leren op een speelse manier een nieuw begrippenkader om te kunnen praten, denken, discussiëren en oordelen over nieuwe media.
Daarnaast biedt de verkiezing van de Gouden @penstaart aan basisscholen de gelegenheid om vertrouwd te raken met de inzet van nieuwe media in het onderwijs en wordt inzichtelijk hoe kinderen omgaan met nieuwe media.
 
Missie     
Voor de bedenkers van de verkiezing van de Gouden @penstaart staan de kinderen en hun leerproces centraal. De verkiezing van de Gouden @penstaart is ontwikkeld vanuit het idee dat leren plaatsvindt wanneer je iets zelf doet of ervaart en dat leren een sociaal proces is. De kinderen leren samen nieuwe media producties beoordelen. De initiatiefnemers willen de vraag naar kwaliteit een impuls geven in plaats van mensen een goed product 'voor te schotelen'.
 
Hoe het werkt     
Vanaf 1 september kunnen kinderen van 9-12 jaar hun favoriete websites en cd-rom's op de tiplijst zetten. Na sluiting van de inzendtermijn op 15 november worden uit deze tiplijst 8 cd-rom's en 12 websites genomineerd. De nominaties worden eind november bekend gemaakt op deze website.

De landelijke jury bepaalt vervolgens welke genomineerde website en cd-rom zij de beste vindt. De landelijke jury bestaat uit kinderen van groep 7 of 8 van basisscholen die deelnemen aan de verkiezing en kinderen die individueel meedoen met een bibliotheek of naschoolse opvang.

De landelijke verkiezingsronden vinden plaats in januari en februari. De basisscholen, bibliotheken en naschoolse opvang maken gebruik van een lesbrief en van jureringssoftware om een winnende website en cd-rom te selecteren.

Eind februari zijn zes finalisten bekend, namelijk de drie hoogst geëindigde websites en de drie hoogst geëindigde cd-rom's. De winnaars van de Gouden @penstaart worden vrijdagmiddag 19 maart 2004 tijdens een feestelijke slotbijeenkomst bekend gemaakt, waar de kinderjury in debat gaat met de makers. De winnaars ontvangen uit handen van juryleden de Gouden @penstaart prijs, het bronzen beeld van een aap met een lange staart.
 
Een verkiezingsdag     
De basisscholen, bibliotheken en naschoolse opvang kunnen zich opgeven voor deelname aan de verkiezing van de Gouden @penstaart. Zij organiseren één verkiezingsdag waarop zij kinderen in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar (groep 7 en 8) de gelegenheid bieden om de beste cd-rom en website te kiezen uit de lijst van nominaties. Een verkiezingsdag vindt plaats in de school, bibliotheek of naschoolse opvang en duurt de hele dag. In bibliotheken duurt het ongeveer een middag of ochtend.Er is op deze website een fotoverslag te zien van de verkiezing op een school.
 
 
Criteria     
In het streven een bijdrage te leveren aan de kwaliteitsverbetering van nieuwe media voor kinderen komen in de Gouden @penstaart alleen producten in aanmerking die zich kenmerken door hun verhalende karakter in een eerlijke verhouding tussen tekst en beeld. Daarnaast bepalen ook de mate van participatie (interactie), samenspel (multi-user), culturele beleving en de compositie of een titel in aanmerking komt voor deelname. Zie verder de criteria voor deelname.
 
Meer informatie     
Heeft u vragen? Neem dan contact op met de organisatie van de Gouden @penstaart. Het adres vindt u hieronder. Explanation in English
 
Colofon     
GOUDEN @PENSTAART
Waag Society
Nieuwmarkt 4
1012 CR Amsterdam
Tel: 020-5579898
Fax: 020-5579880
E-mail: apenstaart@waag.org
Web: www.waag.org

WERKGROEP
Dick van Dijk, Waag Society
Marieke van Dormolen, Stichting Lezen Caroline Schröder, PBC N-B
Edo Postma, ProBiblio

PERSCONTACTEN
Sam Nemeth, Waag Society
E-mail: sam@waag.org

WEBSITE
Rolf Coppens
Björn Wijers
Ron Boonstra

PARTNERS